svētdiena, 2009. gada 13. decembris

COP15 pecgarsha


Par klimata konferences un simtiem tukstoshu klimata draugu galvenajiem uzstadijumiem shaja latvieshu Dziesmu svetkiem lidzigaja pasakuma nevareshu pastastit, varu dalities vien taja, ko redzeju, un apsverumos, kas sakopojas prata pec atgrieshanas no lielpilsetas. Lai gan sakotneji mus bridinaja tureties talak no demonstracijam un masveida pasakumiem Kopenhagenas sirdi, izvairities no bushanas vieta, kur pulcejusies visa pasaule, vienkarshi nebija iespejams
Joprojam nezinu, ka sekmejas protestetaju saukli un sankcioneti-nesankcionetie gajieni, gandriz miermiligie grautini, izsistie veikalu skatlogi, plakatu tuksoshi un informativo materialu kalni, bet man gluzi ka Panam Kleksim gribas jautat - interesanti, cik pozitiva ietekme uz klimatu un dabu ir tuksoshu protesteshanai vienuviet? Nu, rekiniet, transporta izmantoshana, informativo materialu kalni, pasakumos nepiecieshamas elektronenergijas paterina lielums, atkritumu jura un ta talak... Nja, Pasaules Dabas Fonda telti notika informativas lekcijas par ledus kushanu Arktika (bezgala interesantas un iedvesmojoshas, protams), bet nez', vai shada veida liel-pasakums un pati PDF telts fiziski speja sasaldet kaut nocigu dalinu no ta, kas jau izkusis. Man gribetos ticet, ka efekts ir vairak ka pretejs.
Gribas pievienoties kadam vides aktivista plakatam "Bla, bla, bla... Act now!" Neskatoties uz to, ka shads pasakums visos limenos (no iestivinatajam apkaklitem VIP zona lidz dabas bernam papira svarcinos) ir starptautiski saliedejoshs un versts uz labakas ritdienas veidoshanu (un atkal sasmejos, interesanti, cik "labs rits" bija tiem, kuri ilgi aizsedejas konferences smalkajos banketos vai "neoficialajas" brivdabas ballites Kristianija). Neskatoties uz to, klimata konferences drumslas un sajutas iedvesmoja un aizskara ari mani. Pacela mani domu sparnos.
Un tagad ta vien gribas ka amerikanu filozofam Torro doties meza un dzivot rimtu dzivi pec dabas likumiem, kartibas un pieticibas, ka Brigaderes "Dievs, Daba, Darbs" vai Virzas "Straumenos". Ja manai butnei nav lemts but kadas lielvalsts biznesa un intereshu biditaja labajai dvinumasai, tad nenemot vera latvietisko "bet ko tad es", darit mazuminu sava seta, sava druva. Pirkt neieperkoties, pateret nepaterejot, pateikt nepasakot... Pirms darit - apdomat, un varbut vards vieta, ja reizem ka sunim Funim - atkal jasecina, ka japadoma. Eh, un varbut kaut kam shaja pasakuma tomer bija jega. Ir, snieg! Un es priecajos ka berns... :)

Nav komentāru: