piektdiena, 2009. gada 4. septembris

Izdzivosana*

* Ta ka mans dzives turetajs, melnais Q ir devies neplanota atputa jeb nemitigi rada zilo ekranu, kas nenozime neko labu, turpmakie iespaidi elektroniski-rakstiska veida bus literari nekorekta forma.

Iespejams, pienacis bridis, kad iedzivoshanas un pirmo iespaidu birums sak apsikt, dienas klust paredzamas, partikas preces - atpazistamas, un manami pieaug velme macities valodu. Nieks, ka danji vardu Arta nevar izrunat (redz, "R" par grutu!), gluzi vai traka palieku no danju sugasvardiem vien. Mani lielakie skolotaji ir berni jaunieshu centros; un ta nu esmu apnemusies iemacities 10 jaunus vardus diena. Atcereties viegli, izrunat - tirakas shausmas. Un tad mazajiem lielie smiekli, ka frisbij-tante nespej izrunat tik elementaru vardu ka pildspalva (blyant). Ar vardu "abols" sanaca vieglak, pec ilgas meles mezgishanas izdevas pateikt "æble".


Izdzivoshana DK vejos. Sajusma par shisvietas dabu nav mazinajusies pat par simtdalu, bet tas viltigo skarbumu izdevas izbaudit 2dienu neplanota gultas rezima. Un te nu Emilam taisniba - galvenais, lai DK siltas kajas, savadak vate smadzenu vieta un gultas rezims garantets. Ka smejies, tagad uz kajam tikts, lai aprupetu nakamo laikapstaklu upuri, kolegi no Rumanijas. Profilaksei tiek lietots lielizmera daudzums LV plavas lasitas tejas un shkebigi riebigs sipolu uzlejums.

Izdzivoshana starp partikas plauktiem. Nav noslepums, DK ir viena no dargakajam ES valstim, tapec par iepirkshanos Olborgas lielveikalos labak nedomat. Rociba, kas sastada aptuveni 250 LVL, atlauj ipashuma turet pilnu ledusskapi (sadarbiba ar kolegem te noder!). Varbut tieshi tapec esmu sakusi pieversties pavarmakslai un nesteidzigam maltitem apartamentu ietvaros, kas silda sirdi un vederu vienlidz kveli! Ka jau mineju ieprieksh, Brovsta pieejami 5-6 lielveikali, SuperBest (parak dargs, no comment), Rema un Aldi (latvju SuperNeto variants, kur apakshbikses blakus sieram, desam un velo riepai), Kiwi un SuperBrugsen (kaut kas starp RIMI un Maximu), bet musu favorits - Fakta (viss vienuviet par loti draudzigam cenam). Un, luk, ka tikt skaidriba par izdevigako un macinam draudzigako pirkumu, nemam veikalu katalogus, kas pasta kaste uzrodas katru milu dienu chupam vien, skirstam, atzimejam, kur kadas atlaides, nemam tirgus tashu un prom medibas!

Celvedis prechu izcenojumos:
piens (letakais) - apm. 0,40 LVL, cena pieaug proporcionali tauku saturam
maize (letaka iespejama) - apm. 0,35 LVL
siers - shis nedeljas atlaides lava to iegadaties par 1,9 LVL, parasti - amplituda no 4 lidz pat 10 LVL par gabalinu
augli - ka nu kura bode, cena atkariga no gab. (stk.) skaita. Nesen palaimejas par 0,50 LVL dabut lielu kekaru ekologiskos bananus (un tad nu biju prieciga par leto pirkumu!)
shampuns un citi zveri - dikti saliti, apm. 4 LVL, ja trapas atlaides - var izsprukt cauri ar 2,50 LVL
kopuma - prechu cenas vairuma sakas no lata, ja iepirkshanas feja stav klat, tad sho to var iegadat ari par santimiem

P.S. Laika, kad aprakstu pieredzi izdzivoshana, pie durvim klauve un sauc pec Anitas. Pastnieks atvedis lielpaku ar veltem no majam. Tads prieks un maju tuvums sen nebija justs! Vilnas zekes, lasamviela un tikai LV iegustami labumi, shoreiz lielu prieku veido tas mazas izdzivoshanas lietas! Paldies!

3 komentāri:

Anonīms teica...

Arta, norvēģu valodnieki smejoties saka, ka klausoties dāni liekas, ka runātājam ir piemeties aizsmakums un kakla sāpes. Tā ir ar to izrunu!

Anonīms teica...

Jā, izruna ir tiešām drausmīga, līdzība ar uzrakstīto visai minimāla, bet nu mēģini. Bet tās cenas jau gan - ar dāņu milzīgajām alām tas ir vnk par velti, jo Latvijā taču piens un maize maksā tikpat! M.Ķ.

Anonīms teica...

t.i. - ar viņu milzīgajām ALGĀM. :D