sestdiena, 2009. gada 26. septembris

Ejot pa valodu takam un bezceliem

Lai gan aizvaditas nedelas saturs izshkirams vien atverot paligu - planotaju, lielako tas dalu kopa velk danu valoda. Lidz ar to, oficiali pazinoju, ka beidzot ir sakta vienas no pasaule grutakas valodas apguve.
Takas raksturojums. Skolotajs Fride (lasit: Friljde. Tas izdodas vienigi pashiem daniem) ir Ziemassvetku vecitim lidzigs opis bez vedera, ladzigs, iecietigs un pacietigs bez gala. Ka izradas, berniba skolotajam bijusi auklite no Latvijas, kura puikam macijusi dazadas, man gan neatpazistamas rotalas. Danu valodas stundas esam septinas ledijas - Sofija (vidusskolniece no Australijas), Van (vidusskolniece no Kinas), Anna (EVS no Vacijas), Katja (EVS no Moldovas) + jau iepazita trijotne, Rumanijas-Moldovas-Latvijas apvieniba. Ka esmu noverojusi, visgrutak meli mezgit padodas Rumanijas, Moldovas un Australijas parstavniecibam (pedeja gadijuma tas tapec, ka vairak par anglu valodu nav bijusi nepiecieshamiba apgut). Annai kein problem, jo 1/3 danu valodas strukturas veido vinas mates valoda. Ja, ko nu vacieshiem padarisi...
Bet emigrejushajai latvietei valodas apguves taka diezgan mikstam sunam apaugusi, jo ka iesacejai lieti noder ieprieksh apguta vacu un norvegu mele. Un ipashs paldies Ligai, kura sagatavoja manu personu, iemacot svarigakos teikumus danu valoda. Ne reizi vien tie palidzejushi sasildit viesmiligo danu sirdis, bet skolotajs Fride tik' saka meget godt!

Celmi valodas taka. Ka nu bez grutibam! Labi, ar to, ka macibu lidzeklis pielidzinams 1.klases abecei un nodarbibas jaklausas danu shlageri, var samierinaties. Lielakais trauceklis valodas apguve shobrid ir kinieshu meitens Van. Vinai patik visu skolotaja sacito atkartot (nu labi, valodas apguvei tas pasha laika) skala balsi, tad nu mana prata rodas sapratnes iztrukums un sava veida kurlums, jo to, ko talak stasta Fride, dzirdet nav iespejams. Cik noprotu, ari parejas koleges nav ipashi laimigas par islaicigajiem dzirdamibas iztrukumiem, tapec briest runashana par disciplinas ieveroshanu shaja, tik loti liberalaja un visu-atlaujoshaja zeme!
Motivators. Un motivacija, apgut valodu, uzradas pati, isti neaicinata. Redz', redzesloka nonaca ilgi karota gramata, kas tuveja papir-gramatu bode izlikta ar nepiedodami labu atlaidi. Tagad valodas treninam - divas lapaspuses diena ka maksimums, talka nemot paligu google translate.
Kad divas nodarbibas (kopuma piecas stundas) aiz muguras, parlieciba par izrunas korektumu ieguta, karteja sporta stunda tuveja ciemata skola meginaju sharmet skolenus, iepazistinot ar sevi daniski. Ai, un ka vini priecajas! Izdevas!

P.S. Kauns atzit, bet shaja nedela pirmo reizi piedzivoju grutibas izteikties dzimtaja latvieshu valoda. Ne, ne, akcents nav un nebus, tagad reizumis mekleju istos vardus un pareizo vardu kartibu teikumos. Ceru, ka ziemelvalstu vilinajums manu latvietibu neaizputis necelos...

4 komentāri:

Anna teica...

Yeah, it will be kein Problem for us! Hahaha :) I liked your description of Wing ;)
Unfortunately, google translator isn't good at Latvian at all, so most parts of your entries still stay a secret for me ^^

Liga teica...

ai, Artu, cīnies, tā lai novembrī varam snakker pa dansk, ikke? :)

Arta teica...

To Anna: google translator isn't good at any language (so far as I've tryed) :P

To Liga: Men naturligvis! ;)

Daiga teica...

"bijusi auklite no Latvijas, kura puikam macijusi dazadas, man gan neatpazistamas rotalas" - :D :D :D
"nodarbibas jaklausas danu shlageri" - jūtu līdz :( gan jau ka viņi ir tik pat briesmīgi kā latviešu šlāgeru meistardarbi.
Malacs, Sīkuci! prieks par taviem sasniegumiem :)) Tā turies!!!