ceturtdiena, 2009. gada 5. novembris

Roza politikas piegajiens

Ka nu iznacis, ka nu ne - pec divam nedelam Danija norisinasies pashvaldibu veleshanas. Par to liecina nelielie (A3 formata) plakati laternu stabos, kandidatu daliba dazada meroga pasakumos un, iespejams, reklamas medijos (par to gruti spriest, jo tos patereju minimali).

Politiska piederiba. Ja man butu veleshanu tiesibas, darba specifikas del man naktos balsot par socialdemokratiem. Kapec ta? Ka Suzanne, mana kolege un "Danijas mamma" teica, vinu ideologija atbalsta un rupejas par jaunieshu centriem un, otrkart, tapec, ka masas davatie Portugales auskari ar roziti (ka smejies) ir vinu simbols. Kad Suzanne pirmoreiz ieraudzija mani tos nesajam, vina neminstinoties jautaja: "Tu esi socialiste?" "Cik man zinams, tad ne, man vajadzetu but?" "Nu, bet protams, tu tachu strada ar jaunieshiem!"

Roza politika. Un ta nu sodien socialdemokrate un "Danijas mamma" Suzanne mus iepazistinaja (lasit, iesedinaja mashina, teikdama, ka vedis mus padzert kafiju citu sievieshu sabiedriba) ar priekshveleshanu cinam kaiminciema Fjerritslevas kafejnica. Un kas to butu domajis - iztikam bez "domburiem", "strautmanem" vai citiem diskusiju vaditajiem, sarunas noriteja ka tada damu klubina, mierpilni, nashkojoties ar aboliem un kakao. Tikshanas zem nosaukuma "Pink Politik" sakas un nosledzas ar dziesmu par milestibu un vasaru. Ka iepazistoties teica viena no kandidatem, vinas pirmoreiz izmeginas netradicionalu diskusiju veidu. Lai ari par ko vinas tur runaja, man shkiet, koncepts izdevas! Labi, labi, sapratne par runato bija - bernu, jaunieshu stavoklis sabiedriba un veco cilveku aprupe. Par parejo jums nevarshu pastastit, jo, nesadzirdot pazistamu vardu salikumus vai skanas, prats nedaudz atsledzas no apkart notiekosha, lai sava nodaba pratotu par kopa sanakusho lediju ikdienas gaitam un paradumiem. Pec manam aplesem, tur bija skolotajas, socialas darbinieces, ierednes, majsaimnieces un, protams, visas istenas un krasainas (ne tikai politiskas piederibas del) danu sievietes.
Neviena varda par "balsojiet par mani, jo mana partija jums dos to un shito!" Ne, tikai sarunas un dalishanas pieredze par kopeji svarigiem jautajumiem, kas, ka vienotai "roza partijai", ir butiskas. Ja, lai gan dazada vecuma damas parstaveja ne vairak ka piecas politiskas apvienibas, vinas visas vienoja viena, pati butiskaka - sieviskiba un pieredze darba ar tiem, kuri vinam rup visvairak - gimene, berni, darbs.

Un atkal kartejais pasakums, kam ikdienishki nebutu pieversusi ne mazakas uzmanibas druskas, tomer speja izkrasot (un ne tikai rozigos tonos) manu ikdienibu un Danijas rudens pelecibu. Zimigi, pedeja dziesma bija par vasaru, taja tad nu ari dodos. Rit, 6.novembri, dodamies uz Jammerbugt Ungdomsskole darba balliti (bushot ari sportiskas izdaribas un, protams, eshana), bet pec paris stundu gulshnashanas lidosta - prom uz Spanijas dienvidiem. Prom, dregnais ruden', mana butne brec pec saules un grib valkat sandales! Adiós!

3 komentāri:

LAURA teica...

Laikam dzīvē viss nenotiek tāpat vien...
Lai izdodas vasaras raibumus saķert Spānijā :)

krasains teica...

Man šķiet, ka tieši saturiskas sarunas par politiku ir tas, kas mūsu sabiedrībā pietrūkst, mums tas viss diemžēl aprobežojas ar politiķu nozākāšanu. Bet mums ir kur augt un augt.

Mīļā, noķer daudz saules un lai tev Spānijā forši. :)

Ilze teica...

Ziemeļos ir forši. Un man patīk tas dāņu sieviešu gars :)
Bet es arī tagad gribētu sandales, jūras smiltis un sauli sajust. vairāk nekā jebkad.